Bornholm – den mest bæredygtige ø i Europa

Bornholm vandt prisen

emil

emil

Bornholm – den mest bæredygtige ø i Europa

Bornholm blev tildelt 1. pladsen i EU’s stort anlagte konkurrence ”Responsible Island Prize”.

Bornholm er den første modtager af prisen, som uddeles i forbindelse med EU’s Horizon 2020 program. Med 1. pladsen følger € 500.000 og en kæmpe anerkendelse af de mange års vedholdende indsats, som rigtig mange bornholmere har bidraget til for at få øen og resten af verden til at blive et grønnere sted.

Danmarks Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. Han siger:

”Det er svært ikke at være meget stolt af Danmark, når to danske øer rydder bordet og sætter sig på både første- og andenpladsen. Det viser, at Danmark – og ikke mindst Bornholm og Samsø – går foran og viser verden, hvordan grøn omstilling kan lykkes i praksis. Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden.”

Bornholm har blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie. Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse – samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier. Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen. Borgmester for Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll, siger

Det her er uden sidestykke den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier. Bornholmerne har med rettidig omhu set et globalt problem tidligt – og har handlet lokalt på det. Det er netop det denne pris anerkender, og vi kan i den grad være stolte af os selv. Mon ikke det her slår fast for folketinget og energiselskaber, at en Energi-ø med havvindmøller tæt ved Bornholm er et must”

konkurrencen, og CEO for Bornholms Energi og Forsyning, Rasmus Sieleman Christensen, siger:

”Prisen er en fantastisk nyhed for Bornholm”.

Præmiesummen i sig selv har en stor værdi, og så er der også store muligheder for at den kan vokse ved at bruge penge klogt. Investeringer i grønne projekter kan for eksempel blive tænkt sammen med ny intelligent teknologi, som kan sikre optimal udnyttelse af vores infrastruktur til distribution og produktion af energi og derved understøtte Bornholms position som testzone for grøn teknologi. På den måde kan vi fastholde vores 1.plads som grøn ø i EU og fortsætte den positive spiral for investeringer og ny viden, som Bornholm har brug for.”

 

Bornholm som test-ø